Ingrediënt van de maand: Spruitjes
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak. Hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen. Door andere ingrediënten toe te voegen wordt deze smaak minder uitgesproken. Een aantal variaties hiervoor vindt u bij dit recept. Spruitjes zijn vooral wintergroente en komen voornamelijk uit eigen land. Voeg tijdens het koken een stukje ui, teentje knoflook of suiker toe; dit verminderd de kooklucht.
Variaties met spruitjes
- maak spruitjes eens af met gestoofde appel, uitgebakken spekjes, ham en kaas (gruyère), geroosterd amandelschaafsel of geroosterde pinda’s en sojasausgekookt met gekookte aardappelen
- met spruitjes kunt u ook een maaltijdsoep klaarmaken
- iets moeilijker maar wel origineel: als groentebeignet, met geraspte kaas, als borrelhapje
- spruitjes smaken heerlijk met satesaus
Voedingswaarden spruitjes (per 100 gram, gekookt)
- Kcal: 45
- Vitamine C: 132 mg
- Natrium: 7 mg
- Kalium: 412 mg!
- Calcium: 38 mg!
- Fosfor: 85 mg!
Ingrediënten
- 1 kg kruimig kokende aardappelen
- zout
- 750 g spruitjes
- 250 g winterwortel
- 20 g vloeibare boter + extra om in te vetten
- 1½ dl halfvolle melk
- 200 g geraspte belegen komijnekaas
- 2 eetlepels paneermeel
Extra nodig: pureeknijper of aardappelstamper
Bevat per eenheidsportie
- 2080 kJ/495 kcal
- 20 g eiwit
- 24 g vet, waarvan 10 g onverzadigd
- 50 g koolhydraten
- 15 g voedingsvezels.
Bereiding
- Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
- Kook de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes in water met zout in ± 8 minuten beetgaar.
- Kook de geschilde en in halve plakjes gesneden wortel in water met zout in ± 7 minuten beetgaar.
- Giet de groenten af en doe ze over in een ingevette ovenschaal.
- Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureeknijper of aardappelstamper.
- Roer er de boter en de melk door.
- Verdeel de puree over de groenten en strooi de kaas en het paneermeel erover.
- Laat het gerecht in ± 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) gratineren.
Variatietip: Vervang de wortel door een gelijke hoeveelheid bloemkoolroosjes.