Ingrediënten
- 250 gram tarwebloem
- 250 ml melk
- 6 gram droge gist
- 0,5 ei
- 5 gram zout
- een pan van gietijzer of frituurpan
- zonnebloemolie
- poedersuiker voor het garneren
Bereiden
- Doe de tarwebloem en het zout in een – grote! – kom en meng het goed door elkaar
- Maak een kuiltje in de bloem
- Los het gist op in lauwwarme melk
- Giet dan het melk-gistmengsel in het kuiltje, en roer bloem en melk goed door elkaar
- Voeg tenslotte het ei toe
- Zorg ervoor dat een glad beslag ontstaat
- Laat dit beslag ongeveer een uur rijzen op een lauwwarme plaats
- Verhit de olie tot ongeveer 180 graden (controleer met een stukje brood)
- Doe met een natgemaakte juslepel of ijslepel (of 2 eetlepels) steeds bolletjes beslag in de olie
- Bak de oliebollen in ongeveer 6 minuten goudbruin; keer halverwege
- Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier in een vergiet
- Serveer de oliebollen op een schaal, bestrooid met poedersuiker
Variaties
- Meng door het beslag gewelde krenten en rozijnen (droog ze wel af in een theedoek)
- Meng door het beslag stukjes gesnipperde sukade
- Meng noten door het beslag
- Ook lekker: stukjes appel, eventueel met kaneel
- En een combinatie van deze extra toevoegingen smaakt ook goed!