Ingrediënt van de maand: Zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost.
Wat kan ik met zuurkool?
- gekookt met gekookte aardappelen
- als stamppot met gepureerde aardappelen (kruimige!)
- in salade met banaan en rozijnen
- in salade met peer en mandarijn
- in stamppot met stukjes (als het kan verse) ananas
- roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder (de milde of pittige)
- roerbakken met goulashkruiden
- koud of opgewarmd op bruin brood met boerenkaas of salami
- bij een hotdog: een broodje met een worstje en zuurkool
Schoonmaken en bereiden van zuurkool
Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter.
Bereidingstijden zuurkool
- Koken: ca. 25 minuten
- Magnetron: 10 – 15 minuten
- Smoren: 8 – 10 minuten
- Zuurkool kun je ook rauw eten.
Voedingswaarden zuurkool (per 100 gram, rauw)
- Kcal: 13
- Vitamine C: 25 mg
- Calcium: 62 mg
- Fosfor: 30 mg
- IJzer: 0,3 mg
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram zuurkool
- 250 gram prei
- 2 uien
- 350 gram gehakt
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 zakje Taco seasoningmix
- 40 gram boter
- Bloem
- 75 gram geraspte kaas
- Peper, zout
Bereidingswijze
- Laat de bladerdeeg ontdooien
- Pel en snijd de uien in dunne ringen; maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes
- Verwarm de oven voor op 2250C
- Verhit de boter, en bak het gehakt al omscheppend rul en bruin
- Voeg de ui toe en bak dit gedurende 2 minuten al omscheppend mee
- Voeg de seasoningmix en 1,5 dl water toe en breng het aan de kook
- Schep de zuurkool erdoor en stoof het geheel gedurende 5 minuten, op niet te hoog vuur
- Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkante lap. Verdeel het deeg over een met bakpapier bekleed bakblik van 30 bij 40 cm. Prik het deeg in met een vork.
- Schep het zuurkoolmengsel in de vorm, en bestrooi het geheel met kaas.
- Bak de taart in ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar.