Ingrediënt van de maand: Witte kool
Witte kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren. Witte kool wordt gebruikt om zuurkool te maken. Witte kool is echter zo ook heel lekker. Het is een groente die makkelijk klaar te maken is. Bovendien kun je er, vanwege de neutrale smaak, eindeloos mee variëren. Ook niet gek: het is nooit duur. Veel witte kool komt in topkwaliteit uit Noord-Holland.
Voedingswaarde per 100 gram gekookte witte kool:
- Kcal:5
- Eiwit:0 gram
- Vet:0 gram
- Koolhydraten: 1 gram
- Voedingsvezel:1 gram
Variaties met witte kool:
- roerbakken in arachideolie, eten met pindasaus
- roerbakken met een scheutje zoete ketjap en een theelepel sambal oelek
- roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap
- stoven met pompoen
- snijden en meebakken met de nasi of bami goreng
- rauw in een salade met wortel, een yoghurtmayonaise dressing, suiker en citroensap
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1000 gram kruimige aardappelen
- 1 witte kool
- 2 uien
- 30 gram margarine
- 2 eetlepels kerriepoeder
- eventueel zout of bouillonpoeder
- 1 blik ananasschijven
- 4 saucijsjes
Bereiding:
- Schil en was de aardapppelen
- Snijdt de witte kool in 4 stukken, was de kwarten, verwijder de stronk en snij de stukken in smalle reepjes
- Maak de uien schoon en snipper ze
- Smelt de margarine in een grote pan, laat het niet bruin worden
- Fruit de uien aan
- Voeg het kerriepoeder toe en eventueel wat zout of bouillonpoeder en roer het door de uien
- Voeg zoveel water toe dat de uien en de kool daarin gaar kunnen koken
- Doe de aardappelen en kool in de pan en kook het in 20 – 25 minuten gaar
- Maak een stamppot van het aardappel-kool mengsel met de melk
- Doe de helft van de stamppot in een ovenschaal
- Bedek de stamppot met de uitgelekte ananasschijven
- Leg daarbovenop de tweede helft van de stamppot
- Leg bovenop de saucijsjes (prik ze wel even in met een vork, zodat ze niet knappen!)
- Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde over (200 0C)