Ingrediënt van de maand: Boerenkool
Boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata) is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt.
Voedingswaarden boerenkool (per 100 gram, rauw)
- KJ: 167, KCAL: 39
- Koolhydraten: 4 gram
- Vet: 0,9 gram
- Vitamine C: 100 mg
- Vitamine B1: 0,02 mg
- Vitamine B2: 0,2 mg
- Calcium: 200 mg
- IJzer: 1,0 mg
Boerenkoolstamppot
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 300 gram panklare boerenkool
- 400 gram aardappelen
- 2 rundervinken
- 2 eetlepels dieetmargarine
- 0,5 dl halfvolle melk
- 1 eetlepel azijn
- eventueel 0,5 eetlepel currysaus of ketjap
- peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen samen met de boerenkool in een bodempje water in ongeveer 30 minuten gaar.
- Bak intussen de rundervinken gaar in de margarine.
- Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn.
- Voeg al roerende melk, overgebleven margarine, azijn (en eventueel currysaus) toe.
- Laat de stamppot op zacht vuur weer door en door heet worden.
- Breng het gerecht op smaak met peper en zo nodig zout.