Ingrediënt van de maand: Aubergine
De aubergine is een heerlijke vrucht die tot de groenten wordt gerekend. Met deze kleurrijke vruchtgroente kan eindeloos worden gevarieerd. Aubergines moeten bij aankoop een gladde en gave schil hebben met een matte glans. Het kroontje dient frisgroen te zijn. Bij lichte indruk veert de aubergine terug. Aubergines kunnen beter op een koele plaats worden bewaard dan in de koelkast. Ze zijn dan 5 – 7 dagen houdbaar. Gare aubergines zijn diepgevroren 12 maanden houdbaar (dus na 2 minuten blancheren). Aubergines zijn niet rauw te eten. Dit komt omdat de aubergine de stof solanine bevat. Dit is een natuurlijke gifstof die maag-darmklachten kan veroorzaken. De stof komt ook in aardappelen voor, en is al na 2 minuten blancheren volkomen verdwenen. Wanneer u de aubergine te bitter vindt, bestrooi ze dan met wat zout en laat ze zo 15 minuten liggen. Spoel voor het verdere bereiden het zout af.
Voedingswaarde aubergine (vers per 100 gram)
- Energie: 20 kcal
- Vezels: 2,0 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Koolhydraten: 3 gram
- Vet: 0 gram
- Ijzer: 05 mg
- Calcium: 10 mg
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 aubergines
- 4 eetlepels olijfolie
- 400 gram gehakt
- 1 kuipje kruiden-knoflook roomkaas
- 2 vleestomaten, in dunne plakjes gesneden
Bereiden
- Snijd de aubergines in de lengte in plakjes en bestrooi ze met peper en zout
- Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie, en bak hierin de plakken aan beide kanten lichtbruin
- Leg de plakken op een bord
- Verhit opnieuw 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak hierin het gehakt rul
- Bestrooi het gehakt met peper en zout
- Verwarm de over voor op 200 graden
- Besmeer iedere plak aubergine aan één kant met de roomkaas
- Leg 2 plakken op een bakplaat
- Bouw om en om met aubergine, gehakt en plakjes tomaat, als bij lasagne
- Eindig met een plak aubergine met roomkaas
- Bak de aubergine-stapels 15 minuten in de oven
Serveer het gerecht met in de oven gebakken aardappelen.