Mijn naam is Jacqueline Drenth. Ik ben in 1990 afgestudeerd aan de opleiding Voeding en Diëtetiek in Groningen. De eerste jaren na mijn afstuderen heb ik als invaldiëtist gewerkt in Groningen, Friesland en Drenthe. Vanaf 1993 ben ik gaan werken voor Thuiszorg Groningen. Vanaf 2009 werk ik samen met mijn collega’s in onze eigen praktijk. Een plezierige en afwisselende baan!
Mijn aandachtsgebieden zijn kindervoeding, voeding bij (intensieve of recreatieve) sportbeoefening en – omdat ik zelf coeliakie heb – voeding bij coeliakie / het glutenvrije dieet. Maar ook voeding bij onder- en overgewicht, bariatrische chirurgie (maagverkleinende operatie), diabetes mellitus, hart en vaatziekten en maag-darmklachten (o.a. prikkelbaar darm syndroom, het FODMAP dieet).
Ik begeleid mensen bij het leren toepassen van adviezen in hun eigen eet- en leefpatroon. Een advies dat zoveel mogelijk aansluit bij uw wensen, ideeën en voorkeuren. Een advies wat passend is in uw situatie. Wat heeft u juist in deze situatie nodig: heeft u in een druk gezin of een drukke baan en heeft u weinig tijd? Of merkt u dat u door stress of andere emoties anders met eten omgaat dan u zou willen? Bent u alleen en vindt u het moeilijk om goed voor uzelf te zorgen? Samen kijken we naar welke adviezen voor u werken, wat u verder helpt. Zo ontstaat een persoonlijk advies, en is er ruimte voor het aanleren van nieuwe – gezonde – gewoontes.
In 2016 heb ik de opleiding Sportdiëtetiek aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) gedaan. Hierdoor kunnen ook sporters die hun prestaties willen verbeteren of die klachten hebben rondom of tijdens het sporten bij mij terecht voor een persoonlijk advies.
Sinds 2000 sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Ik ben lid van het Diëtistennetwerk Coeliakie, van KDOO (Kenniscentrum Dietisten Overgewicht en Obesitas), het Netwerk Kinderdiëtisten en van de Vereniging Sportdiëtisten Nederland.
Ik vind het belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten in het vak. Daarom volg ik regelmatig scholingen. Bijvoorbeeld over het FODMAP- dieet bij het prikkelbare darmsyndroom, de verschillende koolhydraatarme diëten bij diabetes en bij overgewicht, over voeding bij sport en over voeding bij chemotherapie. In 2022 heb ik een uitgebreide scholing ACT gevolgd. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) geeft handvaten om anders om te gaan met vervelende emoties, herinneringen, gedachtes en sensaties. Door te stoppen met vechten, maar juist uit dit energie-vretende gevecht te stappen en weer energie te hebben voor dingen die voor u belangrijk zijn.
Sinds 2014 ben ik redactielid van Voedingskennis.nl, (voorheen het Informatorium voor Voeding en Diëtetiek). Dit is een online naslagwerk voor diëtisten. Ook hierdoor blijf ik op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in ons prachtige vak!