Mijn naam is Rianne Venema.
In 2005 ben ik afgestudeerd als diëtist en daarna direct aan de slag gegaan bij de thuiszorg. In 2009 ben ik samen met mijn collega’s Diëtistenpraktijk Groningen gestart, waar ik nu met veel plezier werk.
De laatste jaren heb ik me onder andere gericht op het begeleiden van mensen met eetproblematiek, overgewicht (o.a. koolhydraatbeperkt dieet), ondervoeding, COPD, hart en vaatziekten (diabetes, hypertensie, verhoogd cholesterol) en oncologie. Hiernaast zie ik sinds 2013 veel mensen met PDS al dan niet in combinatie met het Fodmap dieet. Ook heb ik mede door mijn eigen zwangerschappen (2013, 2015, 2018 en 2022) en hierop volgende borstvoedingsperiode mijn kennis hieromtrent uitgebreid.
In 2017 heb ik mij laten bijscholen tot emotie eten specialist. Ik vind het een uitdaging om mensen inzicht te geven in het emotie eten. Dit doe ik onder andere met behulp van verschillende opdrachten, zodat u hier zelf ook thuis actief mee aan de slag kunt.
Want wie kent nu niemand die in de avond na een drukke werkdag zo een zak chips leeg eet of na een ruzie met de werkgever een reep chocola. Soms is het echter ook minder duidelijk en stapelen dingen zich op, zodat je op de terugweg van je werk nog net even die supermarkt induikt voor wat lekkers. Samen met u wil ik graag op zoek gaan naar waar de werkelijke behoefte ligt.
Maar waar u ook voor komt, bij alle adviezen staat eigenlijk een ding voorop. Samen kijken naar welke adviezen u verder helpen en hoe dit goed toe te passen is in het dagelijks leven zodat het nieuwe gewoontes kunnen worden.
Sinds 2005 sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Hierdoor volg ik allerlei scholingen. Het gaat dan niet alleen om inhoudelijke onderwerpen, maar ook onderwerpen die gericht zijn op gedragsverandering.
Ik zit in de werkgroep transmurale samenwerking oncologie en in een intervisiegroep eetstoornissen. Ook ben ik lid van KDOO (kenniscentrum voor overgewicht en obesitas) en de NVD (Nederlandse vereniging voor diëtisten).
Naast cliënt contact heb ik overleg met huisartsen, praktijkondersteuners en anderen die in de zorg werken. En door de samenwerking ontstaat er een betere begeleiding.
De afwisseling en diversiteit maken dat ik mijn werk met veel plezier kan blijven doen.