Ingrediënt van de maand: Courgette
De courgette is in de maanden juli en augustus volop verkrijgbaar. Het is dan ook een echte zomergroenten.
De courgette is een langwerpige vruchtgroente met een lengte tussen de 10 en 25 centimeter. Het is familie van de komkommer. De smaak is vrij neutraal en combineert daardoor heel goed met paprika, olijfolie, knoflook en ui.
De courgette bevat van nature veel vocht. Als u niet wilt dat uw gerecht te nat wordt is het aan te raden kleine courgettes te gebruiken. Kleinere courgettes bevatten minder vruchtvlees en dus minder vocht. Een andere optie is het vruchtvlees van de courgette te verwijderen. Dit wordt ook bij onderstaand gerecht gedaan.
Voedingswaarde van de courgette (per 100 gram):
- Kcal: 15
- Vit C: 9 mg
- Koolhydraten: 5 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Vet: 0,1 gram
- Vezels: 1 gram
- Calcium: 15 mg
- IJzer: 0,4 mg
Ingrediënten voor 4 personen
- 200gr rundergehakt
- 4 courgettes
- 3 tomaten
- 3 uien
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kaneel
- 2 teentjes knoflook
- fijn gehakte verse peterselie
- 100gr 30+ kaas (geraspt)
- 1el olijfolie
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
Bereidingstijd: 20 – 30 minuten
Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Pel de uien en de knoflook en snijd ook deze in kleine stukjes. Bak het gehakt rul in wat olijfolie bruin. Voeg vervolgens de uien, de tomaten en de kruiden toe. Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 4 minuten zachtjes sudderen.
Was de courgettes en hol ze voorzichtig uit.
Meng het courgette vlees met het gehakt mengsel en vul hiermee de uitgeholde courgettes. Bestrooi de courgette daarna met 30+ kaas en de fijngehakte peterselie. Zet de courgettes vervolgens in de oven en laat ze in ongeveer 25 minuten op 180 graden gaar worden.
Serveer met rijst of gekookte aardappelen.