Ingrediënt van de maand: Broccoli
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is verfijnder en pittiger. Broccoli komt uit eigen land, maar bijvoorbeeld ook uit Spanje en Frankrijk.
Bewaar broccoli verpakt in vershoudfolie in de koelkast.
Zowel de steel als de roosjes zijn eetbaar. Verwijder het uiteinde van de steel, schil de steel en snijd deze in stukjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
Voedingswaarde per 100 gram broccoli
- Kcal rauw en gekookt: 20
- Vitamine C: rauw 110 mg, gekookt 34 mg
- IJzer: rauw 1,5 mg, gekookt 1 mg
- Vezel: rauw 3,6 gram, gekookt 4,1 gram
Variaties met broccoli
- Lekker met tagliatelle (pasta) en pesto
- Roergebakken met een uitje en paprika en wat soja en ketjap saus
- In een ovenschotel met aardappelpuree en wat gegratineerde kaas en sambal door de broccoli
De voedingswaarde van het hele recept is:
- Energie: 2475
- Koolhydraten: 130
- Eiwit: 122
- Vet: 148
Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gram vastkokende aardappels
- 600 gram broccoli
- 125 gram magere spekreepjes
- 100 gram geraspte kaas
- 200 ml. slagroom
- 4 eieren
- 2 fijngesnipperde uien
- 2 eetlepels olijfolie
- peper, zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180C.
- Kook de aardappelblokjes in een pan met wat water en zout in ca.8 min.net gaar.
- Verdeel de broccoli in kleine roosjes.
- Schil de stronken van de broccoli en snijd ze in kleine stukjes.
- Doe de broccoli de laatste 3 minuten in de pan bij de aardappels.
- Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
- Schep dit als dit goed is uitgelekt in een ingevette springvorm (24 cm.)
- Bak de spekreepjes in een droge koekepan goudbruin en krokant.
- Voeg de ui met de olijfolie toe en bak dit nog 2-3 minuten tot de ui begint te verkleuren.
- Haal de pan van het vuur.
- Klop de eieren los en voeg de slagroom (ongeklopt),het spek-uimengsel,helft van de kaas,peper en zout naar smaak toe.
- Schenk dit over de aardappel broccolimengsel en strooi de rest van de kaas erover.
- Bak de taart 30-40 minuten in de oven.