Ingrediënt van de maand: Asperges
De wetenschappelijke naam van asperges is: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals bijvoorbeeld lelie, narcis, knoflook en prei. Asperges bevatten weinig calorieën en veel vitamines en mineralen.
Asperges zijn makkelijker te schillen wanneer ze eerst een half uurtje in koud water staan.
Vers zijn asperges het lekkerst, maar bewaren kan ook. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg deze daarna in de groentelade van uw koelkast. Verse asperge is op deze manier best een paar dagen houdbaar.
Voedingswaarde per 100 gram verse asperges
- Kcal: 16
- Vitamine C: rauw 30 mg, gekookt 10 mg
- Kalium: rauw 200 mg, gekookt 200 mg
- Fosfor: rauw 60 mg, gekookt 60 mg
- Vitamine B1: rauw 0,10 mg, gekookt 0,10 mg
- Vitamine B6: rauw 0,030 mg, gekookt 0,030 mg
- Vezel: rauw 1,5 gram, gekookt 0,5 gram
Variaties met asperges
- Lekker door een maaltijdsalade
- Wokken met paprika en peper, bijvoorbeeld met gamba’s
- In een hartige taart met ham en kaas
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram witte asperges
- 300 gram farfalle (pasta, zak 500 gram)
- 1 pakje aspergesaus (37 gram)
- 3 el vloeibare boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 bakje cherry tomaten (250 gram), gehalveerd
- magere spekreepjes (150 gram)
Bereiding:
- Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden
- Verwijder de houtachtige uiteinden. Snijd ze in stukken van 3-4 cm.
- Breng ruim water aan de kook en kook de aspergestukken 10 min.
- Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Giet de asperges af en vang het kookvocht op
- Bereid de aspergesaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met kookwater van de asperges
- Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui goudbruin
- Voeg de aspergesaus, de cherry tomaten, de asperges en de magere spekreepjes toe
- Stoof op laag vuur al roerend 3 min.
- Breng op smaak met zout en peper
- Giet de pasta af en schep het door het groenten mengsel