Ingrediënt van de maand: Sperziebonen
De sperzieboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon behoort tot de boon. Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon. De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes’. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend. (bron wikipedia)
Wat kan ik met de sperzieboon?
- Koken en eten met aardappelen, vlees, vis of een vegetarische vervanging.
- Roerbakken voor bv. een rijstschotel.
- In een (maaltijd) salade.
- In een ovenschotel met aardappelpuree of aardappelschijfjes en een kerriesaus.
- Lekker met vis in bv. een salade.
- Lekker makkelijk uit pot of blik en dan opwarmen met kikkererwten, linzen en chili bonen (eventueel allemaal uit blik) met wat paprika champignons en eventueel wat chilisaus.
- In een curry.
- Met pasta, bacon en tijm
- Stoven met knoflook en kerriepoeder
Schoonmaken en bereiden sperzieboon:
Wassen, even afpunten aan beide kanten en zo nodig even doorbreken. Verdere bereiding hangt af van het recept. De kooktijd is ongeveer 8 minuten.
Voedingswaarde sperzieboon (vers per 100 gram):
- Energie: 26 kcal
- Vezels 3.5 gram
- Kalium: 250 mg
- Calcium: 60 mg
- Vit. C: 20 mg
- Magnesium 30 mg
Sambal goreng boontjes:
Ingrediënten (voor 3 personen)
- 750 gram sperziebonen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 uit, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen laos
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 50 g santen (kokoscreme, blok a 200 g)
Bereiden
- Sperziebonen schoonmaken en in pan met ruim kokend water met zout in 5 min. beetgaar koken.
- Sperziebonen in vergiet onder koud stromend water afspoelen (zo blijven ze mooi groen).
- In wok olie verhitten en ui en knoflook hierin fruiten. Ketjap, sambal, gemberpoeder en laos erdoor roeren.
- Sereh in grove stukken snijden.
- Sereh, kokoscrème en 100 ml water aan uimengsel toevoegen.
- Geheel al roerend aan de kook brengen, op smaak brengen met zout.
- Sperziebonen door kruidenmix scheppen en nog 3 min. verwarmen. Voor serveren stukken sereh uit gerecht verwijderen.
Lekker met rijst.