Ingrediënt van de maand: spitskool
Spitskool behoort tot de witte kool en heeft een hoog vitamine C gehalte en bevat thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. In tegenstelling tot veel andere groente bevat witte kool vrijwel geen nitraat.
Voedingswaarde kool (vers per 100 gram):
- Energie: 110 kJ
- Koolhydraten: 4 gram
- Eiwit: 2 gram
- IJzer: 0,5 mg
- Vitamine B1: 0,04 mg
- Calcium: 50 mg
- Vit. C: 50 mg
- Vitamine B2: 0,04 mg
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram spitskool
- 50 gram cashewnoten
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olie
- klein stukje kokosmelk
- 1 teentje knoflook
- klein stukje verse gember
- 0,5 theelepel koriander
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Maak de kool schoon en snijd hem in smalle repen
- Maak de ui schoon en snijd hem klein
- Snijd het stukje verse gember en de knoflook klein
- Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig
- Roerbak de kool, knoflook, verse gember en santen enkele minuten mee
- Voeg de koriander en kerriepoeder toe en laat de kool in nog een paar minuten gaar worden
Dit gerecht smaakt goed bij zilvervliesrijst. Geef er een zomerse salade bij. Verwerk 2 eieren in de salade; samen met de noten heeft u dan voldoende vervanging voor vlees.